Bloem mandala maken met Collall Koud Emaille geplaatst op 27 juni 2023

Bloem mandala maken met Collall Koud Emaille

Maak met koud emaille een leuke bloem mandala!


Superleuk is het om te werken en te creëren met Collall Koud Emaille . Deze Bloem-mandala opdracht is leuk om met wat oudere kinderen te doen. Ze kunnen dan eerst een schets maken en deze daarna gaan uitwerken met Koud emaille. Hieronder eerst een stukje informatie voor wie Koud Emaille nog niet kent en meer erover wil weten..

Heb je al eens wat gemaakt met Collall Koud Emaille? Het is een leuke verftechniek waarbij je de kleuren van de emaille kan marmeren zonder dat het 1 kleur gaat worden. En met de glans die blijvend is, net zoals je wel ziet bij echt emaille.

Vanaf welke leeftijd is dit leuk om te doen? Je kan er vanaf 6 jaar en ouder mee creatief bezig gaan. Het kan op een houten ondergrond, of op karton, klei, gips etc.

Hoe begin je? Koud emaille zit in een handig doseerflesje. Het is er in verschillende kleurtjes. Je haalt het dopje er af en knipt een stukje van het plastic puntje af. Nu kan je aan de slag!

Is het dikke vloeistof? Het is erg vloeibaar, het loopt zo uit het flesje, dus je moet echt gedoseerd aanbrengen. Oefen eerst op een onbelangrijk stukje zodat je een beetje vertrouwd raakt met het materiaal.

Hoe marmer je? Door gebruik te maken van een aantal kleuren kan je gaan marmeren. Druppel bv. een contrasterende kleur in de verf. Je maakt dan stippen door kort een druppel te laten vallen. Deze druppels kan je met een houten cocktailprikker met elkaar verbinden. Hiervoor ga je met het stokje dwars door de druppel heen. Dit geeft een soort hartje in de verf

Kan je meer kleuren tegelijk marmeren? Druppel steeds op een plek een bepaalde kleur. Dus is de ondergrond roze, dan druppel je daarin bv. geel. Je ziet dan de druppel breder / groter worden. Ook hier druppel je dan weer in met een andere kleur bv. blauw . Je kan het dan zo laten of allemaal weer druppels aan elkaar verbinden net als de vorige manier

Kan je een afbeelding maken? Je kan een afbeelding maken, maar dan is het handig eerst een schets te maken met bv. potlood. Gedoseerd breng je dan de kleuren aan. Het materiaal wordt altijd wat breder bij het opbrengen, dus doe het in kleine stapjes.

Hoe lang blijft het vloeibaar? Je kan er lange tijd aan werken, het blijft wel even vloeibaar. Ben je klaar, zet het dan voorzichtig weg, maar beweeg het zo min mogelijk. Het materiaal kan anders gaan uitlopen.

Wat doe je aan luchtbelletjes in je werkje? Je prikt ze aan met een cocktailprikker of speld. Dan is het luchtbelletje zo weg en zie je er niks meer van!

Hoe lang moet het drogen? Minstens een dag, ook afhankelijk van de dikte van het gebruikte koud emaille. Als het droog is dan is glad en dan plakt niet meer. Je kunstwerkje is klaar!

Wat heb je nodig?

 • Houten ondergrond ( deze houten vorm komt van de Wibra vandaan)
 • Rond potje
 • Potlood/gum
 • Collall Koud Emaille
 • Naald / speld ( belletjes kapot prikken)
 • Cocktailprikker

Hoe maak je zoiets als een bloem mandala?

 1. Zet met potlood een tekening op je ronde houtvorm
 2. Gebruik een rond voorwerp voor het hart van de bloem, en teken eromheen met potlood
 3. Trek een streep horizontaal en verticaal door de cirkel die je net tekenende.
 4. Trek 2 bolle lijnen als bloemblaadjes

4. Maak deze bloemblaadjes op alle 4 punten van de getekende lijnen

5. Maak en verdeel hier getekende bloemblaadjes op

6. Omtrek de bloemvorm met een een rand

Shoptips!

Vind diverse kleuren Collall Collorall Koud Emaille bij Trixxcreatief. Bestel je wat op deze website? Dan ontvang je een verrassing bij je bestelling. Gebruik dan de code: CREAKIDS! Bestel hier je Colorall Koud Emaille bij Trixxcreatief -klik hier

Aan de slag met Koud Emaille!

 1. Leg iets onder je houten vorm ( zoals een plastic deksel)
 2. Kies een aantal kleuren van je keuze
 3. Zet een lijn op met het handige doseerflesje zoals op de foto
 4. Rustig aanbrengen, en soms komt er een luchtbelletje mee, prik die dan lek met een naald/speld

5. Maak met een andere kleur nu een binnenlijn, hier te zien in het lichtroze

6. Nu een lijn in een andere kleur en werk af met bv. de buitenste kleur

7. Maak met wit stipjes op de bloemblaadjes

Even van dichtbij hoe je een soort kleine “verfexplosies “kan maken..

8. Trek met een cocktailprikker streepjes naar de buitenzijde van een bloemblad

9. Het middelste gedeelte zijn witte stippen die verbonden worden door in het midden van een stip er een cocktailprikker er door te halen…

Zo kan je allerlei variaties toepassen die jij zelf het leukste vindt!

Tip: Leuk voor een cadeautje voor Juf/ Meester of voor wie je graag een zelfgemaakt cadeautje voor wil maken. En natuurlijk ook erg leuk om te maken bij een verjaardagsfeestje!

#collall #collorallkoudemaille #koudemaille #collallkoudemaille #creatiefmetkoudemaille #mandalakoudemaille #mandala #verftechniek #emailleren #creametkids


Misschien ook leuk!

We hebben hier nog een paar leuke knutsels neergezet.

...
Mirelle
Leuk dat je hier een kijkje komt nemen! Je kan hier van alles vinden om te doen samen met kinderen. Kan je iets niet vinden? Vraag het dan gerust. Veel plezier met rondkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *