Creatieve tips in het thema beroepen geplaatst op 9 september 2021

Creatieve tips in het thema beroepen

Wat wil jij later worden? Met deze beroepen kan je er vast wat mee gaan doen!


In de Kinderboekenweek gaat het dit jaar over beroepen. Weet jij misschien al wat je later worden wil? Dat is voor sommige kinderen meteen: ik wil kapper worden, ik wil voetballer worden! Maar dat is natuurlijk ook uit het idee dat je een beroep van iemand erg interessant vind. Of je hebt ouders of familie die het beroep uit oefenen. Het is hoe dan ook goed om je eens in allerlei beroepen te verdiepen. Dat doe je ten eerste met allerlei boekentitels die deze Kinderboekenweek zoal worden aanbevolen. Daarnaast zijn er ook al veel leuke boeken verschenen die je ook kunt gaan lezen als extra leestips!

Klik hier op het boek
Stel je eens voor dat je alles zou kunnen worden wat je wilt. Je hoeft niet naar school, hebt geen diploma’s nodig, je mag zelf een beroep verzinnen! Wat zou jij dan graag willen zijn?

In dit heerlijke prentenboek laten Marianne Busser en Ron Schröder kinderen door middel van grappige versjes kennismaken met de leukste beroepen. Wil jij matrassentester worden, of uitvinder, of zelfs snoepjesproever? Wij zijn benieuwd!
Klik hier op het boek
‘Te gekke beroepen die echt bestaan’ is een informatief en grappig boek over de raarste beroepen die je maar kunt verzinnen. En toch kun je het allemaal worden! Als kinderen bedenken wat ze later willen worden, denken ze vaak aan beroepen als dokter, boer of piloot. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook professioneel slaper kunt worden, of bioscoopschermschoonmaker, of golfbalduiker?
Klik hier op het boek
Wat moet je doen om illusionist te worden? En hoe is het om een stuntman te zijn? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

Om naast het boeken lezen aandacht te geven aan creativiteit in dit thema heb ik wat leuke activiteiten bedacht. De knutseljuf Ede maakte voor Crea met Kids 8 kleurplaten met daarop een beroep uitgebeeld.

Die kan je dus verschillend gebruiken:

  • Om in te kleuren met verf, krijt, stift, kleurpotlood
  • Te beplakken met propjes crêpepapier, gescheurd papier,
  • Te gebruiken als een kleikaart met een plastic hoes
  • Te gebruiken om het te beplakken met het materiaal van het beroep zoals de bakker met meel, en de boer met graan of mais. De clown met confetti, de agent met bv. vingerafdrukken en inkt. Misschien kan jij ook wat bedenken bij de andere beroepen qua materiaal?
  • Te stempelen met wattenstaafjes, verven met een verfkam, met scheerschuim en wat kleurstof met de vingers in kleuren.

Daarnaast kan je op elk beroep wat dieper in gaan door vragen te stellen wat een kind er al over weet. Ter voorbeeld hieronder een aantal vragen. Als toevoeging kan je ook vragen wat zie je qua uiterlijk aan het beroep van bv. een agent? ( kleur, uniform of niet etc.)

Er wordt hier gebruikt gemaakt van het woord “zijn” werk. Dit is gewoon bedoeld voor elke persoonsvorm.

  1. Wat doet een agent voor werk? Welke dingen gebruikt een agent om zijn werk goed te kunnen doen? ( handboeien, wapenstok/geweer, fluitje etc.) Waar werkt de politie? Waar hebben we de politie voor nodig? enz
  2. Wat doet een clown voor werk? Welke dingen gebruikt een clown om zijn werk goed te kunnen doen ( ballonnen, toeter, muziek, confetti) Waar werkt de clown? Waarom hebben we een clown nodig?
  3. Wat doet een boer voor werk? Welke dingen gebruikt een boer om zijn werk goed te kunnen doen? ( gereedschap, tractor, voer voor de dieren, machines) Waar werkt de boer? En waarom hebben we de boer nodig?
  4. Wat doet een kunstschilder voor werk? Welke dingen gebruikt een schilder om zijn werk goed te kunnen doen? ( verf, palet, schildersezel) Waar werkt de kunstschilder ? En waarom hebben we de kunstschilder nodig?
  5. Wat doet een kok voor werk? Welke dingen gebruikt een kok om zijn werk goed te kunnen doen? ( pan, fornuis, oven, pollepel) Waar werkt de kok? Waarom hebben we een kok nodig?
  6. Wat doet de bouwvakker voor werk? Welke dingen gebruikt een bouwvakker om zijn werk goed te doen?( troffel, specie, waterpas, stenen) Waar werkt de bouwvakker? En waarom hebben we een bouwvakker nodig?
  7. Wat doet een dokter / zuster voor werk? Welke dingen gebruikt een dokter/zuster om zijn werk goed te kunnen doen? ( mondkapje, handschoenen, thermometer, pleister) Waar werkt de dokter/zuster? Waarom hebben we een dokter/zuster nodig?
  8. Wat doet een brandweer voor werk? Welke dingen gebruikt een brandweer om zijn werk te kunnen doen? ( waterslang, ladder, bijl, ) Waar werkt de brandweer? En waarom hebben we een brandweer nodig?

Hier komen nu 3 creatieve tips waarmee je aan de slag kunt met deze kleurplaten.

Creatieve tip 1:

Bewerk met wattenstaafjes en verf de delen van de bouwvakker. Dit is gelijk een goede oefening voor de motoriek!

Creatieve tip 2:

Gebruik een kleurplaat die je of lamineert of in een documentmapje doet. Hierop bewerk je met klei de afbeelding. Welke kleuren gebruik je voor de agent? Hoeveel klei heb je telkens nodig om een stukje op te vullen?

Creatieve tip 3:

Bij deze kleurplaat wordt materiaal van het beroep van de bakker gebruikt.. bloem! Door middel van knutsellijm/hobbylijm smeer je de oppervlakken in en je verdeelt het met een kwast op het papier. Beetje bloem in een kommetje en strooien maar! Wat teveel is klop je boven het kommetje er zo weer af.

Download hier het PDF van de Bakker – klik hier

Hieronder vind je 8 kleurplaten met daarop een beroep. Je slaat deze afbeelding op met je rechtermuisknop in een map van je computer. ( meestal de downloadmap) Van daaruit kan je de afbeelding gaan printen!

De kleurplaten zijn mede mogelijk gemaakt door: De Knutseljuf Ede. De kleurplaten zijn alleen voor persoonlijk gebruik en niet om online los te delen of commercieel te gebruiken. ( copyrights)

Onderstaande bijdrage kreeg ik ingestuurd door Heleen de Jong. Ze maakt de kunstenaar met wattenstaafjes/ penseel. En de clown versiert met confetti en kleurtjes!

Hieronder nog 3 leuke kinderboekentips in het thema beroepen!

Klik hier op het boek
Wat als je nou niet de pianovirtuoos bent waar je moeder zo op hoopte? Of gifmenger wilt worden, maar je ouders en je juf dat helemaal geen goed idee vinden? Of als je superonhandig bent en iedereen je maar vertelt wat je vooral niet moet worden? Of eigenlijk gewoon nog helemaal niet wilt nadenken over wat je wilt worden? In Weet je wat ik worden wil… lees je de leukste verhalen over beroepen.
Klik hier op het boek
‘Ik weet wat ik worden wil’ is het geliefde prentenboek vol met 35 geïllustreerde kinderversjes over beroepen van Erik van Os, Elle van Lieshout en Mies van Hout. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar de versjes zijn te beluisteren op Spotify. De gedichtjes zijn op vrolijk zingbaar rijm en gaan over de meest bekende of juist hele fantasievolle beroepen. Wat wil jij later worden? Dokter of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur?
Klik hier op het boek
Wat doet een chirurg? Wie kan kapitein van een schip worden? En waar ga ik later werken als ik groot ben? Dit boek helpt nieuwsgierige kinderen om al deze vragen te beantwoorden. In het boek vind je ongeveer 300 beroepen, onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Zo leer je allerlei gewone en bijzondere beroepen kennen. Op de dubbele bladzijden met kleurrijke illustraties zie je bijvoorbeeld wie er allemaal op een vliegveld, op een boerderij of in een theater werken!
Nog een leuke aanvullende tip in het thema van beroepen. “Worden wat je wilt” Je kan dit gratis uitbeeldspel downloaden op de website van Juf Marjan – klik hier

Misschien ook leuk!

We hebben hier nog een paar leuke knutsels neergezet.

...
Mirelle
Leuk dat je hier een kijkje komt nemen! Je kan hier van alles vinden om te doen samen met kinderen. Kan je iets niet vinden? Vraag het dan gerust. Veel plezier met rondkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *