Herfstschilderij maken met Aquatint geplaatst op 20 augustus 2021

Herfstschilderij maken met Aquatint

Een leuke Herfst activiteit is het maken van een blaadjes schilderij!


Over een poosje gaan we weer bezig voor de Herfst. De tijd dat de bomen hun blaadjes gaan verliezen. Een bekende techniek is met een spatraampje, die de meeste vast wel kennen. Spatten met een tandenborstel op een spatraam! Dat geeft een fijne verneveling op je papier. Door er een vorm op te leggen kan je die vorm zichtbaar maken ( op papier) door erover heen te spatten. Je kan een blad doen en hebt dan de buitenzijde in een kleur ( met spatraam) en de binnenzijde van het blad blijft dan wit. Het kan ook zo dat je de uitgeknipte vorm als mal neemt. Door hier op te spatten krijgt de gehele vorm een kleurtje!

Gastouder Ineke van der Linde heeft dit uitgewerkt met prachtige kleurtjes!

Wat heb je nodig?

 • Collall Aquatint in potje en Aquatintgel
 • Stevig wit papier
 • Kleurplaat blaadjes
 • Collall Rubber carvers
 • Spatraam tandenborstel
 • Schilderspalet/pipet

Tip: Gebruik je Aquatint uit een potje? Doe dan handschoenen aan! Je kan Aquatint direct afwassen van je handen met : melk! ( tip) En anders werk met handschoenen!

Hoe maak je het?

 1. Zelf blaadjes tekenen of een kleurplaat van blaadjes hier gaan printen – klik hier ( natuurlijk kun je ook echte blaadjes gaan zoeken en die drogen tussen wat kranten)
 2. Deze blaadjes heb ik precies zo uitgeknipt dat ik een mal had in A4 formaat met zoveel mogelijk openingen van bladeren
 3. Eerst heb ik deze openingen van bladeren gevuld. Dit doe je door met een pipet wat inkt op jouw verfpalet te vullen. Vervolgens doop je daar een tandenborstel licht in. Met de tandenborstel wrijf je over het spatraam heen. Goede oog-/handcoördinatie oefening.
 4. Terwijl je bezig bent kijk je af en toe of jij een blad al mooi genoeg gevuld vind. Als je daar tevreden over bent verleg jij het A4 vel en ga je verder. Net zo lang tot jouw ondergrond gevuld is met bladeren.
 5. Dit laat je heel even drogen. Dan leg je de uitgeknipte bladeren op de geverfde bladeren. Nu kun je op dezelfde manier de ruimte tussen de bladeren vullen.
 6. Als dit gedroogd is kun je nog bladnerven gaan tekenen of randen opvullen. Dit heb ik gedaan met auquatint gel en de rubber carver kwasten S1 en S3.
 7. Wanneer je nog inkt op het verfpallet over houd kun je dit met het pipetje ook weer terug doen in het potje.


Gepost op: vrijdag 20 augustus, 2021

Misschien ook leuk!

We hebben hier nog een paar leuke knutsels neergezet.

...
Mirelle
Leuk dat je hier een kijkje komt nemen! Je kan hier van alles vinden om te doen samen met kinderen. Kan je iets niet vinden? Vraag het dan gerust. Veel plezier met rondkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *