Prentenboek: Maar eerst ving ik een monster. ( Nationale Voorleesdagen) geplaatst op 7 december 2021

Prentenboek: Maar eerst ving ik een monster. ( Nationale Voorleesdagen)

Prentenboek : "Maar eerst ving ik een monster" lezen en monsters knutselen!


Een mooi interactief boek is: “Maar eerst ving ik een monster” Dit boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer. Het wordt uitgegeven door Lemniscaat. Dit boek is uitgekozen als het prentenboek van het jaar 2022. Het boek staat centraal in de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen zijn er op gericht om het voorlezen extra in de picture te zetten omdat lezen leuk en goed is voor elk kind.

Dit boek gaat over een verhaal wat vast veel herkenning oproept. Een dagelijks avondritueel voor dat een kind naar bed gaat en eigenlijk nog niet wil slapen. Hoe rek je je slaaptijd op? Nou, door gewoon nog even een monster te vangen! Bekijk hieronder maar eens het boek…

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Klik hier om het boek te bekijken in de webshop!

In de gastouderopvang van Ineke van der Linde worden al weer de nodige voorbereidingen getroffen voor de Nationale Voorleesdagen. Ze werken ook samen met Boekstart. Dit educatieve programma richt zich op jong starten met voorlezen en de grote voordelen hiervan ( lees hier meer over Boekstart in mijn blog)

Boekstart organiseert soms in de Bibliotheek en soms op locatie een voorstelling rondom het boek wat in de picture staat. Dit geeft een extra verdieping in het boek waardoor kinderen heel betrokken raken bij het verhaal van het boek.

Als eerste activiteiten heeft Ineke een tweetal monsters gemaakt. Deze benaderen de soorten die je ook in het boek tegenkomt. Het 1e monster zie je bv. ook op de cover van het boek. Een harig en zacht monster met een vriendelijke uitstraling. De monsters zijn geheel niet eng.

Onderstaande monster is gemaakt met wol.

Wat heb je nodig?

 • Karton
 • Collall kinderlijm
 • Lichtblauwe wol
 • Schaar
 • Chenille draad zwart
 • Zwarte stift en roze stift
 • Wiebeloogjes

Hoe maak je het?

 1. Sla het monsterpatroon op : rechtermuisknop en dan opslaan in een map van je computer. ( waarschijnlijk map downloads) Je kan het daarna gaan uitprinten
 2. Knip het patroon uit en trek het over op karton
 3. Knip uit met stevige schaar
 4. Lijm deel voor deel het monster in en beplak het met stukjes wol ( vooraf knippen)
 5. Knip zwart chenilledraad in kleine stukjes en plak dit aan de oren van het monster, kleur met zwarte stift de poot uiteinden
 6. Plak een mond met twee tanden op de kop van het monster
 7. Kleur de mond van het monster roze, de tanden blijven wit
 8. Wiebeloogjes plak je op de kop vast
 9. Maak een standaard via het patroon op karton en lijm het vast aan de achterzijde van je monster. Je monster kan daar met een knik in zijn lijf, zitten.

Ter aanvulling door Ineke : Stippellijnen zijn vouwlijnen. Deze hoef je alleen te gebruiken wanneer je het monster wil laten zitten. Standaard achter monster gebruik ik tweeledig. Als handvat tijdens interactief voorlezen. En om neer te zetten als decoratie.

Ineke vertelt: In boek loopt dit monster voor een soldaat uit. Ik heb poten aangepast en hem zittend gemaakt.

Gemaakt met glitterverf, parelmoerverf, pastelverf, en colours of the world verf van Creall

Supertrots dat we een prachtig monster exemplaar mochten ontvangen gemaakt door Connor van De Vrolijke Boekenwurm Superleuk!!

Meer monster ideetjes vind je hier – klik hier

#nationalevoorleesdagen #voorleesdagen #monster #prentenboekvanhetjaar #2022 #monsters #interactiefvoorlezen #creametkids

Dit blog bevat affiliatie links


Misschien ook leuk!

We hebben hier nog een paar leuke knutsels neergezet.

...
Mirelle
Leuk dat je hier een kijkje komt nemen! Je kan hier van alles vinden om te doen samen met kinderen. Kan je iets niet vinden? Vraag het dan gerust. Veel plezier met rondkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Crea met kids

© Crea met kids (2017 - 2024) website theme gemaakt door Chiel Reijnen