Thema Bijen geplaatst op 4 juni 2024

Thema Bijen

Thema bijen is leuk en leerzaam. Er is van alles te ontdekken hierover!


In het Thema Bijen kan je van alles doen en ontdekken. Dat gebeurde ook in de gastouderopvang van Ineke van der Linde. Ze gingen wandelen en op zoek naar bijen en bloemen en proefden honing. Ze bekeken toepasselijke filmpjes over Honing en de noodzaak van bijen. En er werd geknutseld, en mooie honingraat en bijtjes! Lees hieronder het verslag en bekijk de filmpjes en foto’s! Veel lees en knutselplezier!

Gastouder Ineke vertelt: De kinderen zijn begonnen met het kijken naar 2 filmpjes op You Tube.

Dit zijn filmpjes in opdracht van het speelgoedmerk PlayMobil. Deze filmpjes sluiten prachtig aan bij de leeftijd (allemaal onder de 4 jaar) die ik op dit moment heb. Bovendien kon ik de kinderen het filmpje over de imker na laten spelen met een PlayMobil-doosje wat ik zelf nog had.

Bijen behoren tot de belangrijkste bestuivers en zijn van enorm belang voor ons ecosysteem. Honingbijen voeden zich voornamelijk met zoete plantensappen zoals nectar en leven samen in kolonies. Imkers houden zich bezig met het houden, kweken en voortplanten van honingbijen en de productie van honing. Met de PLAYMOBIL imkerspeelset kunnen kinderen zich onderdompelen in de spannende wereld van de bijenteelt en de honingproductie. Klik hier voor dit doosje

Dat maakt het extra visueel en interactief en tijdens het spelen hiermee ontdek je ook wat de kinderen van de filmpjes hebben begrepen.

Filmpje Lena bij de imker :

Filmpje “waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons?”:

Ineke vertelt: Voor iets oudere kinderen (heb ik nu niet gebruikt -in verleden wel) deze leuke en interessante filmpjes op School TV.

 • Bekijk hier de film linken over bijen op School TVklik hier ( De Bijenkast) En deze – Klik hier ( De Kwispeldans van bijen)

Wat heb je nodig?

 • Eierdoos 20 eieren grootte
 • Gele Creall Plakkaatverf
 • Collall Tacky Glue
 • Surprise eieren
 • Permanent marker
 • Plastic ( verpakking)
 • Gouden decoratiesteentjes
 • Chenilledraad
 • Wiebeloogjes
 • Kwast / penseel

Hoe is het gemaakt?

 1. De kinderen begonnen met het verven van een eiertray (voor 20 eieren).Deze zijn net wat steviger en is voor de focus groot genoeg.
 2. De oudste kinderen van dit groepje mochten zelf met een zwarte permanent marker strepen zetten op gele verrassingseieren. Ook mochten ze hier zelf een mondje op tekenen. De oogjes mochten zij ook zelf doen. Hiervoor zijn oogstickertjes gebruikt en wiebeloogjes.
 3. De wiebeloogjes zijn aangebracht met TackyGlue lijm door middel van een kwastje. Ook de angel (klein zwart pomponnetje) is met TackyGlue door de kinderen zelf aangebracht.
 4. De vleugels heb ik uit een plastic dekseltje (van een afhaalmaaltijd) geknipt en deze is door mij met een lijmpistool aangebracht op de bijen.
 5. De pootjes zijn korte stukjes chenille-draad. Deze zijn ook door mij met een lijmpistool aangebracht.
 6. Nu de bijen (elk kind heeft er 3 gemaakt) klaar zijn, kunnen er nog stuifmeelklompjes in de honingraat gelijmd worden. De eiertray is inmiddels wel opgedroogd. Dit hele proces hoeft niet in 1 dag. Deze activiteiten kunnen rustig over meerdere dagen of meerdere momenten op een dag worden uitgevoerd.
 7. Voor de stuifmeelklompjes heb ik gouden decoratiesteentjes gebruikt. Deze hebben de kinderen ook zelf met behulp van een kwastje en de Tacky Glue lijm aangebracht

We zijn in het park gaan zoeken naar bloemen met veel nectar en hebben bijen gezocht en geteld. We hebben door de imker gemaakte honing geproefd.

Thema Bijen tip van Ineke :

Bij een aantal imker verengingen kunnen afspraken gemaakt worden om eens mee te lopen/te kijken met een imker. Bij sommige kinderboerderijen/imkerverenigingen kun je ook een verjaardagsfeestje in dit thema organiseren. Hiervoor waren de hier aanwezige kinderen nog te jong. In het verleden heb ik dit met een oudere groep kinderen wel gedaan. Ook zijn er Nationale Imkerdagen .

13 en 14 juli) en kun je dan op veel plekken ook kijken naar bijv. het honing-slingeren of meelopen met een imker. ( bekijk hier waar dit allemaal kan )

Tijd om een honingraat en bijtjes te knutselen!

Hieronder een aantal leuke lees en speeltips in het thema van de bij!

Hieronder nog leuke en creatieve inspiratie in het thema van de bij!


Gepost op: dinsdag 4 juni, 2024

Misschien ook leuk!

We hebben hier nog een paar leuke knutsels neergezet.

...
Mirelle
Leuk dat je hier een kijkje komt nemen! Je kan hier van alles vinden om te doen samen met kinderen. Kan je iets niet vinden? Vraag het dan gerust. Veel plezier met rondkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Crea met kids

© Crea met kids (2017 - 2024) website theme gemaakt door Chiel Reijnen